Over Irene

 

In 1968 werd ik geboren in het dorp van mijn moeder, Oosterend op Texel. Ik groeide met mijn twee oudere zussen op in het geboortedorp van mijn vader, Stavoren in Friesland. Mijn vader was visserman en mijn moeder had een boetiek. We waren een bicultureel gezin: Friezen op Texel en Hollanders in Friesland. Ik weet van jongs af aan hoe het voelt om de ‘vreemde ander’ te zijn. 

 

Na de havo ging ik naar de Sociale Academie in Groningen en werd daar opgeleid tot sociaal cultureel werker. Na een aantal jaren ervaring te hebben opgedaan in het jongerenwerk en vormingswerk besloot ik om ontwikkelingswerk te gaan doen. Ik werd uitgezonden naar Tanzania en bleef daar vijf jaar. Daar richtte ik me voornamelijk op het ontwikkelen van lokale spaar- en kredietsystemen.

 

Terug in Nederland volgde ik een Master Ontwikkelingssociologie in Wageningen. 
Ik bleef na mijn studie in Wageningen om onderzoek te verrichten tot ik in 2003 een baan kreeg als adviseur bij Enova emancipatie adviesbureau. Daar was ik tot eind 2010 werkzaam als senior adviseur emancipatie & diversiteit.

 

Een rode draad in mijn arbeidsleven is het me inzetten, vanuit idealisme en met passie, voor de verbetering van de maatschappelijke positie van groepen en personen.
Deze ambitie, samen met mijn schrijftalent, heeft in 2010 geleid tot:
Irene Zwaan TEKST MET INHOUD

 

fotograaf: Pepijn van den Broeke